Karabuğday Nedir?
Greçka olarak bilinen tohumlar aslında sanıldığının aksine buğday ile ilişkili değil. Peki karabuğday nedir, nasıl bir bitkidir? Kuzukulağıgiller familyasından bir bitki olan karabuğday aslında tahıl değil, geniş yapraklı bitkiler arasında sınıflandırılıyor. Bol lifli, düşük yağlı ve glütensiz olması nedeniyle tahıl yerine kullanılabilen bitkinin yaprakları ise tüketilmiyor. Diğer bir deyişle karabuğday yalnızca tohumu için üretiliyor. Hem Avrupa hem de Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan bu bitki, yüksek mineral ve antioksidan içeriği ile sağlıklı beslenme trendine ayak uyduranların da gözdesi.
Karabuğday Unu Nedir?
Karabuğday unu, tohumun öğütülmesiyle elde edilen bir un türü. Greçka unu, glütensiz bir un çeşidi ve bu sayede glüten hassasiyeti olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketiliyor. Ayrıca düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Buğday ununun kullanıldığı hemen her yerde kullanılabilen greçka unu ile tarifler hazırlanırken glüten içermediği için dikkatli olunması gerekiyor. gerekli yapışkanlığın ve bağlayıcılığını elde edilmesi için karabuğday ununa genellikle karnıyarık otu tozu ilave ediliyor. Tek başına veya diğer glütenli/glütensiz onlarla beraber kullanabileceğiniz karabuğday ununu çoğunlukla çiğ olarak bulabilirsiniz. Karabuğday unu kalori ve glüten içermeme avantajının yanında nötr lezzet sunmasıyla da mutfaklarda kolaylıkla kendine yer buluyor. Peki karabuğday unuyla neler yapılabilir?
- Karabuğdayın pişirildikten sonra pilav yapılması en yaygın kullanım şekli. Üçgen şeklindeki tohumları haşlayarak ve kavurarak pilav halinde sunabilirsiniz.
- Greçka, yeşillikler ile bir araya getirilerek sağlıklı bir salata yapılabiliyor. Haşladığınız greçka tanelerini salatalara rahatlıkla ilave edebilirsiniz.
- Kahvaltıda veya atıştırmalık olarak, süt veya bitkisel süt ile pişirilerek karabuğday lapası yapabilirsiniz.
- Karabuğday ununu ekmek, kek ve diğer hamur işleri için tercih edebilirsiniz. Hem tatlı hem de tuzlu tariflerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Greçka, makarna yapımında da kullanılabiliyor. Un haline getirilen tohumlardan hamur açılarak makarna kesebilirsiniz.
Karabuğdayın Besin Değerleri Nedir?
Karabuğdayın besin değerleri oldukça zengin Ancak ana bileşenini karbonhidrat oluşturuyor. Protein, mineral, lif ve antioksidanlar yönünden oldukça cömert olan bitki birçok tahıldan çok daha besleyici. Öyle ki 100 gram çiğ greçkada 343 kcal bulunuyor. %10 kadarı su olan bitki tohumunun protein oranı ise 13.3 gram olarak hesaplanıyor. Ayrıca 71.5 gram karbonhidrat ihtiva eden greçka, 100 gram da tam 10 gram lif sahibi. Bitkinin yağ oranı ise 3.4 gram olarak ölçülüyor.
Yaklaşık %20'si karbonhidrattan oluşan karabuğday glisemik indeks bakımından değerlendirildiğinde ise düşük ila orta puan arasında sınıflandırılıyor. Diğer bir deyişle kan şekerinde artışa neden olsa da içinde yer alan fagopritol gibi bazı çözünür karbonhidratlar, kan şekeri artışını hafifletmeye destek gösteriyor. Ayrıca yüksek lif sayesinde sindirimi kolay dirençli nişasta içeriyor.
Karabuğdayın besin değerleri arasında vitamin ve minerallerin de yeri oldukça fazla. Öyle ki içerisinde yüksek oranda manganez mevcut. Özellikle kalp sağlığı için oldukça önemli bir mineral olan bakır, tip 2 diyabete karşı koruyucu etki gösteren magnezyum, kanın oksijen taşıma kapasitesini arttıran demir ve vücut dokularının korunmasında etken olan fosfor, greçka içinde bolca yer alıyor. Bu bilgiler ışığında karabuğday nedir diye soranlara, rahatlıkla “mineral ve vitamin deposu bir bitki tohumudur” yanıtı verebilirsiniz. Zira fitik asit bakımından kısmen fakir olması da emilimini ve tohumun biyoyararlılığını arttıran faktörlerden bir diğeri.
Karabuğdayın Faydaları Nelerdir?
Sağlık üzerinde karabuğdayın faydaları bir hayli fazla. Kan şekeri kontrolünden kalp sağlığının korunmasına kadar birçok önemli rolü olan greçka bitkisi özellikle şu yararları ile öne çıkıyor,
- Lif ve kompleks karbonhidratlar açısından zengin ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardım ediyor.
- İçindeki quercetin maddesi ile kalp hastalığı riskini azaltabiliyor. Ayrıca inflamasyon üzerindeki azaltıcı etki kalp krizi olasılığını aşağı çekiyor.
- Bağırsak sağlığını iyileştirebilen lifler içeriyor.
- Antioksidanlar açısından zengin, bu sayede kansere neden olan serbest radikallerin etkisini azaltıyor.
- Temel amino asitleri içeren bir bitkisel protein kaynağı. Uzun süre tokluk hissi veriyor ve kas gelişimine destek olacak bileşenlere sahip.
- Özellikle tiroid sağlığı için etkili olan viteksin bakımından oldukça cömert.
- İçeriğindeki maddeler, LDL kolesterolü azaltırken HDL kolesterolü yükseltmeye yardımcı oluyor.
Karabuğday nedir? Glütenli değildir, buğday değildir, yüzde yüz bitkiseldir. Bir tür tohumdur. karabuğdayın faydaları oldukça fazladır ancak yüksek miktarlarda tüketmek alerjen etki gösterebileceğinden dikkatli olunması önemli.